NaslovnaUlogujte seRegistrujte seDodajte Sadržaj
 

ROLOVATA PILETINA SA FILOM OD LEŠNIKA, VRGANJA, KRANJSKE KOBASICE I BRUSKETA

ROLOVATA PILETINA SA FILOM OD LEŠNIKA, VRGANJA, KRANJSKE KOBASICE I BRUSKETA

Sastojci

1.5kg piletine sa kožicom spremne za rolovanje

400g sveže kranjske kobasice

500g šampinjona-listići

50g suvih vrganja-potopiti u 300g vruće vode, potom ocediti i iseckati

300g kriški starog hleba

presečen čen belog luka

ruzmarin, majčina dušica, so

100g pečenih lešnika grubo usitnjenih

2 jaja

250ml piva

SOS

par kašika odvađenog fila

saft od pečenja bez masnoće

200-400g šampinjona u listićima

par kašika kisele pavlake

Priprema

Na ulju i puteru propržiti usitnjenu kranjsku kobasicu kojoj ste skinuli omot; tokom prženja usitnite je varjačom, jer ona ima tendenciju da ostane u većim komadima. Dodati šampinjone i vrganje, pa naliti sa vodom u kojoj ste potopili vrganje da se hidriraju; doliti vode po potrebi i dinstati dok skoro sva tečnost ne ispari; dodati so, ruzmarin i majčinu dušicu.

Bruskete - kriške suvog hleba nauljiti, natrljati sa polovinom čena belog luka i posuti majčinom dušicom, pa peći u rerni dok ne porumene. Usitniti ih koliko je moguće rukom, pa potom tučkom ili u procesoru, ali ne želimo da dobijemo prah, već fine krupnije komade.

Dodati usitnjene bruskete filu; pustiti da hleb popije saft koji je ostao. Skloniti sa ringle. Dodati lešnike, a kad se smesa ohladi dodati jaja. Od ovih sastojaka se dobije 1,1kg fila. Najbolje je da fil pripremite dan ranije. Odvaditi par kašika fila koje ćete koristiti za saft, jer sada ne računamo da će vam iscureti kao što je meni. Položiti meso na radnu površinu, bilo da ste prvo odvojili kožicu, pa preko nje ređali šnicle mesa ili odvajali meso sa kožicom od kostiju. Bitno je da je debljina rolata ujednačena, pa tamo gde je deblje izlupajte tučkom ili isecite i premestite na drugo mesto gde je tanje.

Hladan fil u obliku rolata položiti na meso, pa urolati. Ovo na slici je 1.1kg fila na 1.5kg mesa. Kanapom vezati rolat; na vrelom ulju, u dugačkom plehu gde ćete inače i peći rolat, na dve ringle kratko ga propržiti, samo da se kožica zarumeni.

Zaliti rolat sa 250ml piva, pa ga pokriti aluminijumskom folijom. Peći na 200 stepeni oko sat vremena, pa izvaditi iz rerne i okrenuti ga. Pokriti folijom i peći još sat vremena, pa onda izvaditi rolat iz rerne, skinuti foliju, i polako iscediti masnoću i saft koji je rolat pustio u jednu šerpicu. Vratiti rolat u rernu bez folije i nastaviti sa pečenjem dok se lepo ne zarumeni. Vreme pečenja će zavisiti od težine vašeg rolata.

Sa hladnog rolata skinuti kanap. Prebacite ga na papir za pečenje i obmotati čvrsto papirom za pečenje onako kao bombone što se motaju. Stavite ga u frižider na par sati.

Saft i masnoću koju ste skupili iz tepsije sipajte u čašu i stavite je u frižider da se saft slegne, a masnoća ispliva na površinu. Ovako će biti lakše odvaditi masnoću. Posle par sati ili sutradan kašikom odvaditi ulje koje je sada isplivalo na vrh čaše.

Pre serviranja izdinastati šampinjone, pa im kad su gotovi dodati saft i par kašika fila. Ohladiti i dodati kiselu pavlaku; servirati uz krompir pire i sos. Ja sam moje odreske podgrejala u mikrotalasnoj; ukoliko podgrevate u rerni stavite sečene komade, jer je lakše seći dok je rolat hladan, a sečene komade formirajte u oblik rolata i zavijte ih u aluminijumsku foliju. Tako se neće sušiti i ostaće sočni; deo možete zamrznuti.

Vreme pripreme

Krace od sat vremena

Podeli na Facebook-u

objavio/la: Kojic

objavljen: 2015-08-20

pregleda: