NaslovnaUlogujte seRegistrujte seDodajte Sadržaj
 

Lignje sa krompirom u rerni

Lignje sa krompirom u rerni

Sastojci

500 g očišćenih ili 1kg smrznutih neočišćenih lignji

1,5 kg krompira, kolutovi debljine oko 2cm

1 veći crni luk, rebarca

3-4 čena belog luka, listići

maslinovo ulje

so i biber

1 puna kašičica vegete

oko 150ml suvog belog vina

svež peršunov list, sitno seckan

Priprema

Smrznute očišćene lignje odledite u frižideru, najbolje u cediljci. Neočišćene, dok su još poluzaleđene, očistite. Ako su baš velike onda telašca možete iseći na 2-3 koluta, a u suprotnom ih ostavite cele, telašca i pipke.

Stavite krompir, crni luk, beli luk i peršun u pleh ili vatrostalnu posudu 20x35cm ili slične veličine da krompir može da stane onako, u 2 reda. Prelijte ga sa dosta maslinovog ulja. Dodajte vegetu, so i biber. Promešajte krompir rukama da legne onako nasumično. Lignje prelijte uljem i posolite. Rasporedite ih po površini krompira, a neke udenite između krompira. Sipajte belo vino uz ivicu pleha. Zatvorite pleh aluminijumskom folijom.

Pecite na 250 stepeni (bez ventilatora) oko 45 minuta. Skinite aluminijumsku foliju i promešajte. Biće dosta tečnosti jer lignje puste vodu, a vino još uvek nije isparilo. Pecite još 15-ak minuta. Nakon pečenja u plehu će biti i dalje dosta tečnosti ali kada ih prebacite nakon pečenja u činiju za serviranje i poklopite nakon pola sata ta tečnost će se pretvoriti u gušći saft za koji se svi grabe za stolom. Zato ih servirajte sa dosta belog hleba i naravno sa vinom.

Količina lignji i krompiora je proizvoljna. Meni su krompiri fantastični kao i lignje. Možete smanjiti krompir, povećati lignje, kako god volite i u zavisnosti sa čime raspolažete u kuhinji.

Vreme pripreme

Krace od 45 minuta

Podeli na Facebook-u

objavio/la: Kojic

objavljen: 2015-08-20

pregleda: