NaslovnaUlogujte seRegistrujte seDodajte Sadržaj
 

Harmonika hleb

Harmonika hleb

Sastojci

Za testo:

400 g crnog brašna za hleb

80 ml jogurta

1 jaje

150 ml vode

1/2 kockice kvasca

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

Za premazivanje testa:

60 g putera

1/2 kašičice soli

svež bosiljak

sveža majčina dušica

sveža nana

1/3 kašičice belog luka u prahu

Priprema

U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, jogurt, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da uskisne. Kada teso naraste prebaciti ga na, pobrašnjenu, radnu površinu i razvući ga u oblik valjka, oko 40 cm dužine (ne treba da se premesuje). Valjak od testa iseći na deset, jednakih, parčića.

Pošto mi je trebao gotov puter sa začinskim travama, a nisam mogla da ga pronađem po prodavnicama (doduše meni najbližim, sigurno ga je imalo u hipermarketima), ja sam ga sama napravila. I ispao je odličan. Naime, 60 g putera omekšati, da može da se premazuje, ne da se rastopi. Dodati pola kašičice soli, sjediniti i ubaciti sitno isečeno začinsko bilje (možete da ubacite začinsko bilje koje volite - ovo je bila moja kombinacija i mogu vam reći da uopšte nisam pogrešila). Na kraju dodati beli luk u prahu i sjediniti. Uzeti jedan isečeni deo testa, staviti ga sečenom stranom na pobrašnjenu podlogu, malo ga pritisnuti rukom i premazati ga začinjenim puterom.

Uzeti kalup za hleb, vel. 23x13 cm, premazati puterom i malo ga podići, radi lakšeg slaganja testa, kao na slici.

Ređati u pleh premazane delove testa, naslanjajući jedan deo na drugi (staviti jedan premazani deo, pa uzeti drugi deo, premazati, pa stranom koja nije premazana nasloniti na premazanu stranu testa, koje je u plehu, i tako do kraja). Kada stignete do polovine popunjenog pleha, okrenuti ga i podići malo stranu koja je prazna.

Sloziti sve isečene delove testa i ostaviti da hleb poraste.

Uključiti rernu na 180 stepeni i na dno rerne staviti jednu šerpicu napunjenu vodom (prilikom pečenja testa da voda isparava i dobija se jedno veoma vazdušasto testo). Kada je hleb uskisao premazati ga, po površini, ostatkom začinjenog putera i staviti ga da se peče.

Kada hleb dobije lepu, rumenu, boju probati čačkalicom da li je pečen i izvaditi ga iz rerne. Prekriti krpom kalup i ostaviti 10-tak minuta, pa ...

...hleb izvaditi na papirnu salvetu, da bi papir upio višak masnoće.

Stavite ga na sto, neka svako otkine parče za sebe i, verujte mi, uživaćete u ukusu. Prijatno!

Vreme pripreme

Krace od 45 minuta

Podeli na Facebook-u

objavio/la: Kojic

objavljen: 2015-06-03

pregleda: